Wat zijn de voordelen van werken met een team versus meerdere consultants?
Dat werken in een team onze consultancy naar een hoger niveau tilt, vertelden we je al in Hoe ervaart The Beehive werken in een Team. Maar wist je dat deze manier van werken ook voor de klant van grote waarde is? Een team dat goed op elkaar is ingespeeld, kan sneller aan de slag, werkt efficiënter en boekt bijgevolg sneller resultaten. En er zijn nog meer voordelen.
1. Ga onmiddellijk aan de slag met de juiste profielen
Wil je extra mankracht inhuren, dan moet je op zoek naar de juiste mensen. En dat kost tijd. Recruiters proberen vanuit een interview de sterke en zwakke punten van sollicitanten te achterhalen. In theorie is dat nuttig, maar in praktijk blijkt dit een harde noot om te kraken, aangezien je iemands talenten pas echt ontdekt na een langere samenwerking. Bovendien is het moeilijk om op voorhand in te schatten of je consultant zal matchen met het team waarin hij terechtkomt. Bij The Beehive selecteren we altijd de juiste mensen voor je project en sturen we enkel goed geoliede teams op pad. Wie kiest voor een Beehive-team, vermijdt dus een recruteringsproces en bespaart zo tijd (en geld).
2. Draai meteen op volle capaciteit met goed geoliede teams
Ook al hebben je consultants de juiste technische kennis, losse experten vormen geen team. Consultants uit verschillende bedrijven en met een verschillende achtergrond, hebben tijd nodig om elkaar te leren kennen, hun plaats in de groep op te eisen en hun gezamenlijke aanpak uit te tekenen. En daarom draait zo’n nieuw team niet meteen op volle toeren. Een gemiste kans, want het kan anders. Een Beehive-team maakt wel een vliegende start. Hoe dat komt?
- Al onze teams hebben een gelijkaardige aanpak. Wordt er een nieuw team gevormd? Dan weet iedereen op voorhand welke rol(len) hij/zij opneemt.
- Binnen onze teams is alles bespreekbaar. Zo vermijden we onuitgesproken frustraties en creëren we een veilige omgeving waarin elk teamlid zichzelf kan zijn.
En wat als een consultant voor langere periode uitvalt? Door iemand van onze eigen mensen in het bestaande team te zetten, vermijden we niet alleen hoge (her)opstartkosten, maar houden we het team ook draaiende. En dat is zowel in het voordeel van het bestaande team, het nieuwe teamlid als jouw organisatie.
3. Een team weet meer
Elk zijn specialiteit. De ene ontwikkelaar kent een bepaald framework vanbinnen en vanbuiten, terwijl een andere alles weet over een specifieke database. Het gamma aan tools en technologieën is zo groot dat het onmogelijk is om je op elk vlak als expert te profileren. Maar samen kan dat wel. Want door onze kennis onderling met elkaar te delen, inspireren en versterken we elkaar.
4. Een Beehive-team werkt ook samen met anderen
Waar verschillende teams naast elkaar aan verschillende domeinen werken, loop je altijd het risico dat er tussen de teams - soms grote - verschillen ontstaan. Dit is nefast voor de samenwerking tussen de teams onderling, maar ook voor het toekomstig onderhoud van de opgeleverde software.
Een Beehive-team werkt samen met elkaar, maar ook met anderen uit je organisatie. Daarom nemen onze mensen deel aan team-overkoepelende guilds, waarin zaken die voor iedereen van belang zijn besproken worden. Thema’s zoals onze werkwijze, nieuwe architecturen en frameworks komen er aan bod.
Ook wanneer we met een uitdaging geconfronteerd worden die belangrijke informatie bevat voor anderen binnen jouw organisatie, deinzen we er niet voor terug om die kennis te delen. Dit doen we door onze info te documenteren of in een sessie te presenteren. Hiermee garanderen we dat iedere betrokken partij altijd de nodige kennis heeft om problemen aan te pakken.
5. Een team dat reflecteert, optimaliseert
Elk nieuw project vaart een andere koers. Hoe zal de lifecycle eruit zien? Uit welke verschillende fases bestaat het project? En hoe kunnen we die visualiseren zodat iedereen op de hoogte is van elke statusupdate.
De basis van elke lifecycle is vaak dezelfde. Of we vertrekken vanuit een flow die we eerder hanteerden, of we houden ons vast aan de bestaande workflow van jouw bedrijf. Als we merken dat een bepaalde flow niet voldoet, gaan we een gesprek niet uit de weg om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.
Bij The Beehive zijn we er ons van bewust dat werken in een team altijd een leerproces is. En omdat de perfecte manier van samenwerken niet bestaat, sturen we continu bij. Dit doen we in doelgerichte reflectiemomenten waarin we zowel het eigen functioneren als de werking van het volledige team in vraag durven stellen. Respect voor elkaar vinden we daarbij het allerbelangrijkste. Reflecteren maakt deel uit van ons dagelijks functioneren. Het is onze manier om de lat voor onszelf hoog te leggen.